Grecja od kuchni

Nasze podróże, zakątki, które kochamy najbardziej :)
Awatar użytkownika
Audrey
Agilisowy Rezydent
Posty: 8242
Rejestracja: 30 cze 2012, 19:38
Płeć: kobieta
Skąd: Kujawy

Re: Grecja od kuchni

Post autor: Audrey » 28 lip 2014, 15:44

Bardzo lubię oliwę z oliwek za jej smak i walory odżywcze. Ale, jako ciekawostkę napiszę, że nasz olej rzepakowy, w który obdarzyła nas matka natura z racji położenia geograficznego, jest o wiele zdrowszy i zawiera o wiele więcej kwasów omega niż oliwa.
Fusiu, takiej oliwy prosto z gaju oliwnego chętnie spróbuję. :roza: Pewnie ma o wiele bogatszy smak niż ta ze sklepów.

Zapcia, aż mnie dreszcz przeszedł, gdy zobaczyłam tę parę na motocyklu. <strach>
Ja rozumiem, że gorąco, ale kto na Boga w takim stroju wsiada na moto. Przepraszam za <offtopic>

zapcia2
Posty: 222
Rejestracja: 01 lip 2014, 15:12
Płeć: K
Skąd: Północ

Re: Grecja od kuchni

Post autor: zapcia2 » 29 lip 2014, 09:23

Audrey to prawda, ze olej rzepakowy tez potrafi byc super zdrowy..
pisze, ze tez potrafi bo bardzo trzeba czytac etykiety.. niestety..niektorzy "uprawiacze" rzepaku zlewaja go na sam koniec chemikaliami zeby szybciej wysechł itp :(

Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent
Posty: 3429
Rejestracja: 06 kwie 2013, 16:22
Płeć: kobieta
Skąd: Białystok

Re: Grecja od kuchni

Post autor: Yolla » 04 sie 2014, 17:14

link do strony z oliwą sprawdzę na pewno bo jestem fanką greckiej oliwy <mrgreen>
to właśnie jej orzechowy smak kojarzy mi się z Grecją :-)
Dla mnie Grecja kończy się gdzieś koło Salonik, dalej nie ten krajobraz, inni ludzie...jakoś mało grecko <oops>
To co najbardziej utkwiło mi w pamięci to urokliwe wąskie uliczki Ateńskiej Plaki, na Peloponezie Nafplion jak z pocztówki, niewyobrażalna akustyka amfietatru w Epidauros i kompletnie mistyczne wiszące klasztory Meteora......

dorzucę swoje kreteńskie tym razem 3 grosze :-)

zwyczajne życie zwyczajnych kreteńczyków...

obrazek

obrazek

obrazek

kreteńskie środki transportu... <mrgreen>
obrazek

obrazek

obrazek

obrazek

obrazek

obrazek

przewodnicy po antycznych ruinach akurat maja przerwę na siano <lol>
obrazek

obrazek

różowe plaże Elafonisi...
obrazek

obrazek

słynna hipisowska Matala...
obrazek

motto życiowe po grecku...
obrazek

i na koniec obowiązkowo koty <mrgreen>

najbrudniejszy kot świata....
obrazek

kociaczki klasztorne z Arkadii
obrazek

kolega forumowej Missy- łowca jaszczurek...
obrazek

:-)
obrazekobrazek
************************* "THE MORE YOU NOW, THE LESS YOU NEED" ****************************

Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Posty: 7719
Rejestracja: 24 lut 2011, 16:16
Płeć: kobieta
Skąd: Warszawa

Re: Grecja od kuchni

Post autor: AgnieszkaP » 04 sie 2014, 18:28

Cudownie <serce> Matala - boska (kiedyś plaża hipisów). Powaliła mnie tam największa fala, jaką kiedykolwiek widziałam ;-))

Elafonisi cudne, i to zestawienie błękitu z różem <zakochana>

A byliście w wąwozie Samaria?
obrazekobrazek

Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent
Posty: 15391
Rejestracja: 22 lut 2012, 09:28
Płeć: kobieta
Skąd: opolskie

Re: Grecja od kuchni

Post autor: Becia » 04 sie 2014, 18:59

Jolu, piękne zdjęcia <zakochana> My chyba w przyszłym roku skusimy się na Grecję <mrgreen>
Obrazek

Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent
Posty: 3429
Rejestracja: 06 kwie 2013, 16:22
Płeć: kobieta
Skąd: Białystok

Re: Grecja od kuchni

Post autor: Yolla » 04 sie 2014, 22:05

AgnieszkaP pisze: A byliście w wąwozie Samaria?
pewnie z pół wyspy jeszcze zostało do zobaczenia w tym Samaria :-)
obrazekobrazek
************************* "THE MORE YOU NOW, THE LESS YOU NEED" ****************************

Awatar użytkownika
Anka
Agilisowy Rezydent
Posty: 4016
Rejestracja: 28 mar 2010, 20:41
Płeć: Kobieta
Skąd: Poznań
Kontakt:

Re: Grecja od kuchni

Post autor: Anka » 04 sie 2014, 23:10

muszę przeszukać nasze zdjęcia sprzed lat i może coś dorzucę, po urlopie też.
Fusiu mój mąż włąśnie odlicza dni, do momentu, gdy znów tej kawy się napije. Zapamiętał ją jako bardzo słodką i dosłownie wścieklizny dostaje w Polsce gdy frape zamawia i pyta wczesniej czy słodka i słyszy, że słodka, a jak próbuje, to dziób mu wykręca, bo koło cukru nawet nie stała...

Jak byliśmy 5 lat temu, to taki jeden pan własciciel jednego z hoteli podpowiedział nam, że jeśli nie podchodzi nam Metaxa, ani ouzo na żywca, to on poleca coś, co turyści uwielbiają, a mianowicie ouzo ze sprite. Lane w kolejności lód, ouzo, sprite. Powiem wam, że jestem w stanie całe morze tego wypić i nadal bym nie miała dość smaku, ale glowa by nie dała rady <mrgreen>

Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Posty: 7719
Rejestracja: 24 lut 2011, 16:16
Płeć: kobieta
Skąd: Warszawa

Re: Grecja od kuchni

Post autor: AgnieszkaP » 04 sie 2014, 23:15

Kreta jest spora. Nam za pierwszym razem nie udało się zobaczyć wąwozu, staliśmy już przy wejściu, ale zaczęło lać i wąwóz zamknięto. Ale mieliśmy powód, by tam wrócić :ok: Było warto :ok:
obrazekobrazek

Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent
Posty: 8192
Rejestracja: 04 sty 2014, 09:22
Płeć: kobieta
Skąd: Nowy Sacz

Re: Grecja od kuchni

Post autor: Fusiu » 06 sie 2014, 20:02

Te widoki! Od razu serce mi szybciej bije. Bardzo za Grecją tęsknię. To tamto miejsce traktuję jak swój dom.

Tylko po co ja się uczyłam tak pilnie greckiego przez tyle lat? <lol>

Co do frappe podaję przepis:
do wysokiej szklanki nalewamy 2 palce wody, wsypujemy cukier i kawę Nescafe. To ubijamy specjalną ubijaczką do mleka.ubijamy aż mieszanka przybierze taki białawy odcień. Dosypujemy sporo lodu i zalewamy zimną wodą. Ewentualnie dolewamy mleka. Milego picia :)

Obrazek


Obrazek
MAGNUS ur. 20.07.2013 Błękitny Kieł*PL oraz MADOX ur. 13.10.2014 Star Pol-Cat*PL Fusiu[*] 15.05.1998-15.04.2015
obrazek obrazek

Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent
Posty: 8192
Rejestracja: 04 sty 2014, 09:22
Płeć: kobieta
Skąd: Nowy Sacz

Re: Grecja od kuchni

Post autor: Fusiu » 06 sie 2014, 20:08

Obrazek
MAGNUS ur. 20.07.2013 Błękitny Kieł*PL oraz MADOX ur. 13.10.2014 Star Pol-Cat*PL Fusiu[*] 15.05.1998-15.04.2015
obrazek obrazek

ODPOWIEDZ