Kuchnia wegańska

Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent
Posty: 14997
Rejestracja: 22 lut 2013, 14:24

Re: Kuchnia wegańska

Post autor: MoniQ »

elwiska3 pisze: 22 sty 2021, 12:15
MoniQ pisze: 21 sty 2021, 13:03
elwiska3 pisze: 21 sty 2021, 10:55 No tak własnie kombinuje - z normalnego przepisu tylko bez boczku i kiełbasy

tylko zafiksowałam się na przepisie Moniq :rotfl: :rotfl: :rotfl: pamiętam, że wędzona papryka tam była.

Mam tez przepis z jadłonomii :mrgreen:

a afekty oceni TZ jak wróci

:gwizdze: może mu nawet nie powiem, ze jest wege ...
:) Tak, przecier ze słoika, taki zwykły :)
Daj znać czy się udała, choć tam nie ma się co nie udać w sumie :)
Fasolka wyszła bardzo smaczna :mrgreen: TZ smakowało, tylko boczku mu brakowało :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mnie smakowała bardzo - tylko kiełbaska do podmiany - Kabanosy bez kęsa mięsa zrobiły się zbyt miękkie - w smaku ok, ale struktura mogłaby by bardziej zwarta.
:ok:
Super :)
Z kiełbasek wegańskich to polecam Ci różne fajne są w Biedronce, ew. firma Vege Smak ma super takie niby tradycyjne kiełbasy, a Bezmięsny - boczek wegański :)
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent
Posty: 14997
Rejestracja: 22 lut 2013, 14:24

Re: Kuchnia wegańska

Post autor: MoniQ »

Moje wegańskie wynurzenia zacznę od śniadania :)
Wegańskie pankejki z sojowym jogurtem waniliowym i malinami.
pancakes.jpg
pancakes.jpg (592.82 KiB) Przejrzano 138 razy
Przepis z bloga www.annasudol.pl:

Wegańskie pancakes – składniki na 12 – 16 sztuk:
3 dojrzałe banany,
3/4 szklanki mleka roślinnego (ja najczęściej wybieram sojowe),
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka oleju,
1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej (może być typ 720, ale z pełnoziarnistej też są super),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Przygotowanie placków

Do wysokiego naczynia wlać mleko roślinne, sok z cytryny i olej, całość lekko wymieszać. Następnie dodać obrane banany, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i sól. Całość zblendować blenderem ręcznym (różdżka) do połączenia składników. Na rozgrzaną, suchą patelnie wylewać małe porcje ciasta, gdy pojawią się na nim pęcherzyki powietrza przewracać na drugą stronę i smażyć na złoto. Podawać z czym dusza zapragnie, najlepiej z jakimś syropem. Smacznego!
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent
Posty: 7547
Rejestracja: 11 lut 2014, 20:09

Re: Kuchnia wegańska

Post autor: Luinloth »

To jest dobro! Ja robiłam kiedyś coś bardzo podobnego, ale z mąką owsianą albo zblendowanymi płatkami :)
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent
Posty: 14997
Rejestracja: 22 lut 2013, 14:24

Re: Kuchnia wegańska

Post autor: MoniQ »

Pomysł na śniadanie numer 2 :)
talerz_śniadanie_2.jpg
talerz_śniadanie_2.jpg (466.77 KiB) Przejrzano 135 razy
W rolach głównych kiełbaski curry z Biedronki, hummus buraczkowy, moja ulubiona pasta rogalowa https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/pasta-rogalowa oraz chleb własnego wypieku :) To czarne to "kawior" z Ikei, ale tak średnio go polecam, bo w sumie to smaku nie ma za bardzo ;-))
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent
Posty: 7547
Rejestracja: 11 lut 2014, 20:09

Re: Kuchnia wegańska

Post autor: Luinloth »

Kiełbaski curry got me interested, ja mam wprawdzie o wiele bliżej do Lidla, ale czasami się chce jednak zjeść inne, niż węgierskie :lol: (pomimo całego mojego uwielbienia dla kiełbasek węgierskich)
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent
Posty: 14997
Rejestracja: 22 lut 2013, 14:24

Re: Kuchnia wegańska

Post autor: MoniQ »

Luinloth pisze: 22 sty 2021, 14:49 Kiełbaski curry got me interested, ja mam wprawdzie o wiele bliżej do Lidla, ale czasami się chce jednak zjeść inne, niż węgierskie :lol: (pomimo całego mojego uwielbienia dla kiełbasek węgierskich)
A mnie już te z Dobrej Kalorii zmęczyły.. Podobnie jak mielone z Next Level.. Są "za bardzo" :)
A w kwestii wege produktów to Biedra rządzi jednak zdecydowanie. A ja mam to szczęście, że mieszkam w trójkącie biedronkowo lidlowo nettowym :-D
ODPOWIEDZ