Pilnujcie porządku :)
download/file.php?id=2875

Serniki

Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 37017
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02
Płeć: F
Skąd: France

Re: Serniki

Post autor: yamaha » 16 lip 2017, 09:08

Ja nieczekoladowa jestem, ale te rowniutko poukladane owoce :mdleje:
Wszystkie bym zjadla, na raz :lol:

:milosc: :milosc: :milosc: PIEKNY jest :ok:
Obrazek Nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś. Obrazek

Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent
Posty: 28731
Rejestracja: 11 mar 2010, 09:51
Płeć: K
Skąd: Orzesze

Re: Serniki

Post autor: Sonia » 16 lip 2017, 12:19

Pychotka :mdleje:
Brysia* 30.06.2008-25.04.2014
Tami 8.06.2009
Tobi 24.05.2014

Awatar użytkownika
Justi_x
Agilisowy Rezydent
Posty: 251
Rejestracja: 25 sty 2016, 14:30
Płeć: kobieta
Skąd: Warszawa

Re: Serniki

Post autor: Justi_x » 12 gru 2017, 18:31

U mnie w święta często gości sernik gotowany.
Trochę pracochłonny, ale jest pyszny .
Zdjęcie,niestety stare, bo dopiero będę produkowała.
Załączniki
n8569.jpg
n8569.jpg (14.98 KiB) Przejrzano 872 razy

Awatar użytkownika
PyzowePany
Agilisowy Rezydent
Posty: 3830
Rejestracja: 13 sty 2014, 13:36
Płeć: K+M
Skąd: Wrocław

Re: Serniki

Post autor: PyzowePany » 21 gru 2017, 08:59

Justi_x pisze:
12 gru 2017, 18:31
U mnie w święta często gości sernik gotowany.
Trochę pracochłonny, ale jest pyszny .
Zdjęcie,niestety stare, bo dopiero będę produkowała.
Uwielbiam sernik gotowany :mdleje: :milosc: zawsze zamawiam w piekarni Hert, mają pyszny :mrgreen: podziel się przepisem, może się skuszę na samodzielne wykonanie w tym roku :roll:
Pyza i Elmo
Obrazek Obrazek
U&K :)

Awatar użytkownika
Justi_x
Agilisowy Rezydent
Posty: 251
Rejestracja: 25 sty 2016, 14:30
Płeć: kobieta
Skąd: Warszawa

Re: Serniki

Post autor: Justi_x » 21 gru 2017, 12:20

Załączam.
Jest pyszny- najlepszy na drugi dzień.
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 żółtka
1 mały proszek do pieczenia

Masa serowa:
1 kg białego sera
1 kostka masła
3 jajka
1,5 szklanki cukru
zapach migdałowy
1 budyń śmietankowy
1/4 szklanki mleka
bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy równe części.
Każdą część rozwałkować, ułożyć oddzielnie w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Każdy krążek piec 20 minut w 180 stopniach.
Wyjmować ostrożnie bo jest bardzo kruche.

Przygotować masę serową:
Ser zmielić (można również użyć mielonego- ja tak robię).
Tłuszcz rozpuścić, dodać ser, cukier, jajka oraz bakalie. Mieszając zagotować.
Do masy dodać budyń rozpuszczony w 1/4 szklanki mleka. Ponownie zagotować.
Gorącą masę układać na ciasto. Ostatnią warstwą powinien być ser.
Owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na noc.
Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Awatar użytkownika
Montegri
Hodowca
Posty: 2535
Rejestracja: 15 paź 2011, 17:32
Płeć: Kobieta
Skąd: Warszawa
Kontakt:

Re: Serniki

Post autor: Montegri » 28 gru 2017, 12:58

Dziewczyny ja uwielbiam serniki na zimno, więc jeśli któraś ma sprawdzony super przepis na jakąś zimną odmianę to poproszę :)
Magda i Zbyszek
http://www.montegri.pl
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Justi_x
Agilisowy Rezydent
Posty: 251
Rejestracja: 25 sty 2016, 14:30
Płeć: kobieta
Skąd: Warszawa

Re: Serniki

Post autor: Justi_x » 06 sty 2018, 12:48

Montegri pisze:
28 gru 2017, 12:58
Dziewczyny ja uwielbiam serniki na zimno, więc jeśli któraś ma sprawdzony super przepis na jakąś zimną odmianę to poproszę :)
A lubisz masło orzechowe?

Ten jest przepyszny :)

Sernik z masłem orzechowym.

Spód:
200 g czekoladowych markiz z nadzieniem śmietankowym (hity albo oreo)
50 g roztopionego masła
Ciasto:
600 g twarogu mielonego
250 g cukru pudru
300 g masła orzechowego
2 łyżeczki esencji waniliowej
750 ml kremówki ubitej na sztywno

Polewa:
60 ml śmietanki dodatkowo
3 łyżeczki masła dodatkowo
50 g startej gorzkiej czekolady
Prażone orzeszki w miodzie posiekane dodatkowo.


Spód:
Zmiksować ciastka z masłem. Wyłożyć formę okrągłą i wstawić na 15 minut do lodówki.
Ciasto:
Utrzeć twaróg z cukrem. Dodać masło orzechowe, wanilię, 1/3 ubitej śmietany, wymieszać, następnie dodać resztę śmietany.
Wlać masę do formy, wstawić na 2 godziny do lodówki, aż stężeje.

Polewa:
Podgrzać śmietanę z masłem aż do wrzenia śmietany. Dodać czekoladę, rozpuścić. Lekko ostudzić, polać ciasto tak, aby wyszła kratka.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Awatar użytkownika
Montegri
Hodowca
Posty: 2535
Rejestracja: 15 paź 2011, 17:32
Płeć: Kobieta
Skąd: Warszawa
Kontakt:

Re: Serniki

Post autor: Montegri » 09 sty 2018, 14:13

Justi lubie, jasne :) wypróbuję i dam znać jak wyszło i jak smakowało
powoli odkrywam w sobie podstawowe zdolności kulinarne :lol:
dziękuję!
Magda i Zbyszek
http://www.montegri.pl
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Montegri
Hodowca
Posty: 2535
Rejestracja: 15 paź 2011, 17:32
Płeć: Kobieta
Skąd: Warszawa
Kontakt:

Re: Serniki

Post autor: Montegri » 09 sty 2018, 14:16

tylko jeszcze pytanie, nie widzę tam żelatyny, czy to aby stężeje?
Magda i Zbyszek
http://www.montegri.pl
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Joasia
Agilisowy Rezydent
Posty: 267
Rejestracja: 27 paź 2011, 21:09

Re: Serniki

Post autor: Joasia » 11 sty 2018, 20:54

Kochana Justi_x,
Zapraszam do Wrocławia, moją kuchnię chętnie oddam w Twoje władanie.
Mnie to nawet nie wychodził piernik kętrzyński z "papierka". :((((

J.

ODPOWIEDZ