Kurczak w porach (str. 1) i kurczakowe placuszki (str. 4)

Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 37413
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02
Płeć: F
Skąd: France

Kurczak w porach (str. 1) i kurczakowe placuszki (str. 4)

Post autor: yamaha » 26 paź 2013, 12:59

Piszac Wam przepis na tarte z szynka i porami, przypomnial mi sie NIEZAWODNY przepis, ktory podpatrzylam u Mamusi (jak to czesto bywa ;-)) ).
Moze czesc z Was zna, ale dla tych, ktorzy nie znaja, oto CUDOWNY w smaku przepis na prosta potrawe :
- 300 gr piersi z kurczaka
- przyprawa "Zloty Kurczak"
- 2-3 pory
- 3 lyzki gestej smietany
- 1 lyzka majonezu
(mieszanke smietany/majonezu mozna oczywiscie powielac, w zaleznosci od tego, ile sie dalo kurczaka)

I tu mala uwaga : poczatkowo wozilam przyprawe z Polski, bo oczywiscie u nas nie ma... Ktoregos dnia jednak, nie mialam juz "Zlotego kurczaka", a naszla mnie ochota na te potrawe. Wymieszalam wiec w miseczce (na oko) :
sol, papryke, kolendre, imbir, kurkure, kminek, cynamon, gozdziki i galke (wszystko W PROSZKU oczywiscie), bo te rzyprawy wszystkie u nas istnieja.
Moja osobista uwaga ?
Od tego dnia "Zlotego Kurczaka" z Polski nie woze, bo ..... uwazam, ze w wersji "gotowej" jest zbyt slony. Jak mieszam sama, to daje duzo mniej soli i wychodzi smaczniejsze.

Piers kurczaka (surowa !) pokroic w niewielkie kostki/kawalki, obtoczyc (dosc niedbale jesli "Zlotym kurczakiem", bo jak sie obtoczy bardzo dokladnie, to naprawde jest za slony), ulozyc w naczyniu zaroodpornym.
Pory umyc, pokroic w plasterki (wg przepisu Mamy : wiekszosc bialego i tylko troszke zielonego, ja jednak wkrajam sporo zielonego, bo my lubimy ;-)) ).
Plastry porow ulozyc na kurczaku tak, aby kurczaka nie bylo widac.
Smietane wymieszac z majonezem, "polac" tym pory (pisze w "", bo to jest dosc geste, wiec nie "leje sie" specjalnie dobrze, ja "pomagam" lyzka albo widelcem ;-)) ).
Piekarnik podgrzac do 180°C.
Piec ok. 25 minut (mniej wiecej po tym czasie smietana z majonezem zaczynaja po bokach "brazowiec", wtedy wiadomo, ze danie gotowe).

Podawac z ryzem.

Danie : PALCE LIZAC.
Nawet znajomi ktorzy teoretycznie nie lubia porow nie mogli sie od talerza oderwac......


SMACZNEGO !
(zdjec niestety nie bedzie, bo akurat tego dania nie robie, ale chcialam sie z Wami podzielic przepisem)
Aha ! Super sie to przechowuje w zamrazarce, wiec ja czesto robie duzo i zamrazam ;-))
Obrazek Nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś. Obrazek

Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent
Posty: 13507
Rejestracja: 22 lut 2013, 14:24
Płeć: Kobieta
Skąd: Opole
Kontakt:

Re: Kurczak w porach

Post autor: MoniQ » 26 paź 2013, 15:30

Brzmi rzeczywiście co najmniej pysznie :)
Tylko jak zrobić wersję wege? ;)
Tymczasem... - blog o kotach, jedzeniu i życiu

http://www.kociklik.pl/

Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent
Posty: 3429
Rejestracja: 06 kwie 2013, 16:22
Płeć: kobieta
Skąd: Białystok

Re: Kurczak w porach

Post autor: Yolla » 26 paź 2013, 17:55

MoniQ pisze:Tylko jak zrobić wersję wege? ;)
pominąć kurczaka <rotfl>
obrazekobrazek
************************* "THE MORE YOU NOW, THE LESS YOU NEED" ****************************

Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent
Posty: 13507
Rejestracja: 22 lut 2013, 14:24
Płeć: Kobieta
Skąd: Opole
Kontakt:

Re: Kurczak w porach

Post autor: MoniQ » 26 paź 2013, 19:17

Yolla pisze:
MoniQ pisze:Tylko jak zrobić wersję wege? ;)
pominąć kurczaka <rotfl>
I zrobić tylko "w porach" :D
Tymczasem... - blog o kotach, jedzeniu i życiu

http://www.kociklik.pl/

Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent
Posty: 3429
Rejestracja: 06 kwie 2013, 16:22
Płeć: kobieta
Skąd: Białystok

Re: Kurczak w porach

Post autor: Yolla » 27 paź 2013, 10:00

MoniQ pisze:
Yolla pisze:
MoniQ pisze:Tylko jak zrobić wersję wege? ;)
pominąć kurczaka <rotfl>
I zrobić tylko "w porach" :D

no widzisz, jaka zdolna z Ciebie kuchareczka <mrgreen>
obrazekobrazek
************************* "THE MORE YOU NOW, THE LESS YOU NEED" ****************************

Awatar użytkownika
Barlog
Hodowca
Posty: 2202
Rejestracja: 29 gru 2012, 00:25
Hodowla: AsPaBri*PL
Płeć: kobieta
Skąd: schoten
Kontakt:

Re: Kurczak w porach

Post autor: Barlog » 30 paź 2013, 22:29

To ja już wiem co jutro mam na obiad <mrgreen> Pochwale się jak wyszło i czy smaczne ;-))
"Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł głaskać tygrysa"
V. M. Hugo

http://aspabri.pl/

Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 37413
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02
Płeć: F
Skąd: France

Re: Kurczak w porach

Post autor: yamaha » 31 paź 2013, 09:06

Gwarantuje, ze bedzie pyszne ;-))
Ale pochwal sie koniecznie ;-))
Obrazek Nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś. Obrazek

Awatar użytkownika
Barlog
Hodowca
Posty: 2202
Rejestracja: 29 gru 2012, 00:25
Hodowla: AsPaBri*PL
Płeć: kobieta
Skąd: schoten
Kontakt:

Re: Kurczak w porach

Post autor: Barlog » 31 paź 2013, 15:25

Kurczak w porach jest obłędny. Ja osobiście nie mogę się go najeść brzuch pełen,a ochota jest jeszcze na troszkę :)
Tylko zrobiłam z udka kurczaka bez skóry,a do tego Fufu za którym ostatnio przepadamy. Wieczorem dodam zdjęcie .
"Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł głaskać tygrysa"
V. M. Hugo

http://aspabri.pl/

Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 37413
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02
Płeć: F
Skąd: France

Re: Kurczak w porach

Post autor: yamaha » 31 paź 2013, 15:29

:-| Z udka, powiadasz ? A jak Ty je pocielas na male kawalki zeby obtoczyc ?
A moze cale udko "oblepilas" przyprawami (co w gruncie rzeczy wydaje mi sie calkiem dobrym pomyslem) <mrgreen>

P.S. Co to jest fufu ? <shock>
Obrazek Nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś. Obrazek

Awatar użytkownika
Barlog
Hodowca
Posty: 2202
Rejestracja: 29 gru 2012, 00:25
Hodowla: AsPaBri*PL
Płeć: kobieta
Skąd: schoten
Kontakt:

Re: Kurczak w porach

Post autor: Barlog » 31 paź 2013, 15:40

Pocięłam w małe kawałeczki i obtoczyłam przyprawą . W garnku na spód mięso , na to pocięta pora i zalałam majonezem ze śmietaną:)
Fufu to afrykańskie danie. Tak generalnie samo w sobie jest bez smaku,ale z sosami jest bardzo smaczne i niepowtarzalne .
"Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł głaskać tygrysa"
V. M. Hugo

http://aspabri.pl/

ODPOWIEDZ