Wolowina z nutka pomaranczy

Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 37242
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02
Płeć: F
Skąd: France

Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: yamaha » 07 gru 2013, 15:11

Wlasnie dzis na obiad jedlismy to danie, i pomyslalam, ze te potrawe da sie w Polsce zrobic, bo nic bardzo wyjatkowego w skladnikach nie ma !
Wiec dziele sie z Wami przepisem i zycze smacznego !

UWAGA ! Potrawa wymaga przygotowania DZIEN WCZESNIEJ (przepis nie nadaje sie "na ostatnia chwile" :nie: )

Skladniki :
- 1,5 kg lopatki wolowej bez kosci
- 2-3 marchewki (zaleznie od wielkosci i od tego jak kto lubi ;-)) )
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego (ja czesto zastepuje go domowym przecierem "od tesciowej" ;-)) )
- 1 skorka pomaranczy
- 200 gr wedzonych skwarek
- 10 cl bialego wina wytrawnego
- sol, pieprz
- 2 lyzki oliwy z oliwek (ja daje prawie 3)
- 1 kostka bulionu wolowego
- szczypta imbiru

Wolowine pokroic w dosc drobne kwadraty, wlozyc do miseczki. Dodac 2-3 lyzki oliwy z oliwek, pokrojone w plastry (nie za cienkie nie za grube) marchewki, rozcisniety czosnek, drobno pokrojona cebulke, wino, sol, pieprz, imbir i skwarki. Dokladnie wymieszac, przykryc i wstawic na minimum 12 godzin do lodowki (ja zwykle szykuje to wieczorem, zeby na drugi dzien bylo na obiad).

Na drugi dzien wrzucic to wszystko razem do garnka, podsmazyc tak, zeby mieso sie zasmazylo.
Dodac pomidory (koncentrat albo przecier), zmniejszyc gaz.

Pomarancze obrac dzielac skorke na cwiartki. Dokladnie wykroic "biala" czesc skorki tak, aby zostalo naprawde samo pomaranczowe (cieniutkie to dosc zostaje).
Dodac te 4 skorki do miesa. Zamieszac.
Dodac koste bulionu wolowego.

Pichcic na malenkim ogniu pod przykryciem ok. 1,5 do 2 godzin.

Skorki pomaranczy wyjac, wyrzucic.

Podawac z ryzem, makaronem albo ziemniaczkami
Osobiscie jemy to zawsze z ryzem.

Prywatny komentarz : <mrgreen> jeszcze lepiej smakuje odgrzewane ! ;-))
Obrazek Nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś. Obrazek

Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 37242
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02
Płeć: F
Skąd: France

Re: Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: yamaha » 07 gru 2013, 15:22

Potrawa wychodzi na 6-8 osob ;-))
Mrozi sie swietnie, jakby co ;-))
Obrazek Nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś. Obrazek

Awatar użytkownika
moniqe
Posty: 155
Rejestracja: 24 paź 2013, 22:31
Płeć: k
Skąd: Lublin

Re: Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: moniqe » 07 gru 2013, 15:30

hmmmm ...... brzmi zachęcająco :ok: a może jakieś kiedyś foteczki? :->
Kot to żywe dzieło sztuki, dlatego zmienia Ciebie i Twój dom.
Roger 20.06.2013r.

Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 37242
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02
Płeć: F
Skąd: France

Re: Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: yamaha » 07 gru 2013, 17:31

Niestety, u nas dzis bylo "odgrzewane" a nie gotowane na swiezo, wiec foto-relacji nie ma ;-))
Obrazek Nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś. Obrazek

Awatar użytkownika
moniqe
Posty: 155
Rejestracja: 24 paź 2013, 22:31
Płeć: k
Skąd: Lublin

Re: Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: moniqe » 07 gru 2013, 17:39

luzik:)
Kot to żywe dzieło sztuki, dlatego zmienia Ciebie i Twój dom.
Roger 20.06.2013r.

Awatar użytkownika
asiek
Agilisowy Rezydent
Posty: 2763
Rejestracja: 19 cze 2009, 20:38

Re: Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: asiek » 07 gru 2014, 15:03

yamaha a te skwarki rozumiem, że już przesmażone ?
"Los bowiem synów ludzkich jest ten sam co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.."
Biblia Księga Koheleta

Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 37242
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02
Płeć: F
Skąd: France

Re: Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: yamaha » 07 gru 2014, 16:22

:nie: Skwarki WEDZONE, ale nie podsmazane, w zadnym wypadku :nie: :nie: :nie: ;-))
Obrazek Nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś. Obrazek

Awatar użytkownika
asiek
Agilisowy Rezydent
Posty: 2763
Rejestracja: 19 cze 2009, 20:38

Re: Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: asiek » 07 gru 2014, 20:52

Ok. <pokłon>
"Los bowiem synów ludzkich jest ten sam co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.."
Biblia Księga Koheleta

oleks21
Posty: 4
Rejestracja: 01 sie 2015, 16:10
Płeć: Mężczyzna
Skąd: Polska
Kontakt:

Re: Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: oleks21 » 03 sie 2015, 11:11

Jakoś bardziej pasuje mi to do makaronu niż ryżu, ale mam zamiar spróbować obu wersji
Czy wiesz o tym, że pożyczki samochodowe bez BIK Warszawa, oferują kupno auta w ratach za 600 zł miesięcznie? Ciekawa propozycja? Może auto z komisu nie koniecznie jest najlepszym pomysłem! Zobacz oferty w swoim banku!

Awatar użytkownika
Lexxie
Posty: 2
Rejestracja: 28 maja 2018, 14:00
Płeć: kobieta
Skąd: Olsztyn

Re: Wolowina z nutka pomaranczy

Post autor: Lexxie » 28 maja 2018, 14:04

Wygląda na to, że to dobre danie, ale pwoiedzcie, czy przez tą skórę z pomarańczy niejest gorzkie? Bo wiem, że ciasta bvywają z lekką lub mocniejszą nutą goryczy, co niespecjalnie lubię :D
Cele są jak magnes. Przyciągają rzeczy potrzebne do ich zrealizowania. - Anthony Robbins

ODPOWIEDZ