Flan z porami

Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 39273
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02

Flan z porami

Post autor: yamaha »

Co to jest FLAN ? Wg internetowego tlumacza "krem z jajek", ale jako, ze mi nazwa "nie pasuje", pozostawilam w tytule francuski FLAN. Flan'y robi sie we Francji praktycznie ze wszystkiego : slone, slodkie, jak kto lubi.
Ten przepis, ktory wstawiam, jest na slono - wysmienicie nadaje sie jako dodatek do mies, zamiast naszych slynnych polskich ziemniakow....

Skladniki :
- 3 pory, pokrojone w drobne plasterki (ja daje rowniez zielone, jak ktos lubi tylko biale, to 4)
- 20 cl gestej kwasnej smietany
- 20 cl mleka
- 3 jaja
- sol, pieprz, galka muszk.
- maslo do smazenia porow i smarowania foremek

Przygotowanie :
Pory usmazyc z odrobina masla (ja smaze dosc dlugo, bo lubie jak sa naprawde mieciutkie). Na koniec posolic, popieprzyc, dodac galke.
Jaja, smietane i mleko wymieszac w duzym naczyniu.
Do tej mieszanki dodac usmazone pory.

Wlac do wysmarowanych maslem foremek / miseczek nadajacych sie do piekarnika (nie za niskie nie za wysokie), piec ok. 30 min w 210°C (thermostat 7). Ja pieke w thermoobiegu. To troszke rosnie, wiec uwaga zeby nie nalac "do pelna" ;-))

Wyjac odwracajac foremke, podawac gorace. (choc zimne tez maja swoj urok ;-)) )

Osobiscie robie w tego typu naczynkach - swietnie sie prezentuje i jest idealna porcja dla 1 osoby :
>>Ramequin<<

SMACZNEGO !
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci
Posty: 39273
Rejestracja: 01 maja 2012, 14:02

Re: Flan z porami

Post autor: yamaha »

<pokłon> Lenus ! :kiss:
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator
Posty: 13001
Rejestracja: 24 lut 2012, 11:28

Re: Flan z porami

Post autor: Miss_Monroe »

Poprawiłam link, mam nadzieję, że taki może być :-) . Przepis brzmi pysznie!
ODPOWIEDZ