Strona 1 z 1

Krem Katalanski - co zrobic z nadmiarem zoltek ?

: 25 paź 2015, 12:48
autor: yamaha
Wczoraj odkrylam przepis na rewelacyjny torcik bezowo-kawowy <zakochana>
Jak wiadomo, bezy robi sie z bialek, wiec zostalo mi 6 zoltek....
Na jajecznice ani TZ ani ja ochoty nie mielismy, wiec postanowilam wyprobowac przepis na cos, co do tej pory jadalismy na deser tylko w poludniowo-zachodnio francuskich restauracjach, nie wiedziec czemu. ;-))
Wychodzi PYSZNY deser, cos miedzy budyniem a kremem (oczywiscie mozna zrobic z polowy porcji, bo z calego przepisu wychodzi naprawde sporo).
Czas przygotowania : tyle, ile trwa zagotowanie mleka ;-))

Oto on :
1 litr mleka
6 zoltek
175g cukru
50g Maïzeny (maka z kukurydzy, z pewnoscia w Polsce tez jest)
1 starta skorka z cytryny (ja dalam z limonki, wyszlo pyszne)
1 laska cynamonu (ja dalam troche zwyklego, zmielonego)
Cukier trzcinowy do posyania/przypalenia

1) Mleko z polowa cukru, cynamonem i skorka z cytryny mocno podgrzac (radze dac spory garnek, bo potem do tego sie dodaje reszte skladnikow).
2) W tym czasie mikserem utrzec zoltka z reszta cukru. Na koniec dodac Maizene, wymieszac.
3) Gdy mleko prawie wrze, wlac troszke mleka do zoltek, wymieszac. Potem jeszcze troche, wymieszac. Wlac cale mleko, wymieszac, przelac z powrotem do garnka
4) Pogotowac 3 minuty ciagle mieszajac.
5) Wlac do miseczek i pozostawic do wystygniecia.
6) Posypac cukrem trzcinowym i przypalic na karmel (TZ dal ciupinke rumu na wierzch do swojej porcji ;-)) dlatego jego porcja na zdjeciu jeszcze plonie ;-)) )

Obrazek

Re: Krem Katalanski - co zrobic z nadmiarem zoltek ?

: 25 paź 2015, 12:56
autor: asiak
Normalnie, kuchareczka z Ciebie :-)