Dyskusje o diecie bezglutenowej

Awatar użytkownika
tuska
Hodowca
Posty: 1738
Rejestracja: 15 lis 2010, 16:03

Dyskusje o diecie bezglutenowej

Post autor: tuska »

Słodycze to pikuś

dieta bezglutenowa obejmuje eliminację:

* Mąka pszenna
* Mąka żytnia
* Makarony zwykłe
* Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
* Kasze: manna, kasza jęczmienna (pęczak, perłowa i łamana)
* Otręby pszenne
* Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
* Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
* Kawa zbożowa
* Ocet
* Wszystkie inne produkty zawierające dodatki pszenicy, żyta, jęczmienia – również w formie przetworzonej
* W Polsce - także produkty zawierające owies ze względu na stałe zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż

Lista jest jeszcze dłuższa. Teraz doczytałam, że nawet w jogurtach jest gluten ;-(

Kizior dziękuję za telefon całą drogę powrotną przesiedziałam w zaparowanych od płaczu okularach przeciwsłonecznych
Awatar użytkownika
tuska
Hodowca
Posty: 1738
Rejestracja: 15 lis 2010, 16:03

Post autor: tuska »

znalazłam sklep

Będą krówki

http://www.sklep-bezglutenowy.pl/oferta ... ierki.html

Soniu przykro mi bardzo nic więcej nie napiszę bo nie mam głowy :-( bedzie dobrze
Awatar użytkownika
Anka
Agilisowy Rezydent
Posty: 4430
Rejestracja: 28 mar 2010, 20:41

Post autor: Anka »

tuska poszukaj, wypróbuj wczesniej, moze cos sie na urodziny nada

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=14186 tu poszukaj osoby o nicku "mama" podaje przepis na torcik jabłkowy jesli Werka moze jabłka

http://forum.celiakia.pl/ tu cale forum
Awatar użytkownika
Anka
Agilisowy Rezydent
Posty: 4430
Rejestracja: 28 mar 2010, 20:41

Post autor: Anka »

Tuska tam niżej jest tez przepis na chlebek bezglutenowy. Z ciekawości pcoizytałam dalej. I tak sobie mysle, że jesli Mała uwielbia mięsko panierowane, to zamiast mąki zwyklej można uzyc chocby kukurydzianej, albo tak jak ostatnio robię ja, że po prostu maczam miesko w mleku ,jesli Wiki?? moze mleko> i na to pokruszone prawie na pył platki kukurydziane. Mój TZ twierdzi, że takie lepsze niz bułka tarta i troszkę podchodzi taki kurak w smaku do KFC :-)
No i pomyślałam równiez, że skoro można upiec biszkopt tak, by córa mogła go jeśc, to dodatki do tego by ciacho pyszne zrbic to już pikuś! więc balety urodzinowe na pewno będa udane
Awatar użytkownika
tuska
Hodowca
Posty: 1738
Rejestracja: 15 lis 2010, 16:03

Post autor: tuska »

Dziewczyny przepraszam, że wkleję to tu ale skoro już się tu wyżalałam i znacie sprawę więc uważam, że będzie to dobre miejsce.
Co sądzicie o tym chlebie:

Chleb IG CHLEB WIELOZIARNISTY o niskim indeksie glikemicznym.
Skład: mąka pszenna, woda, nasiona słonecznika, siemię lniane, gluten pszenny, nasiona dyni, płatki owsiane, mąka żytnia, drożdże, cukier, pszenny zakwas w proszku, otręby pszenne, sól, emulgatory: E472e i lecytyna słonecznikowa.

Powiem wprost nie wiem co mam myśleć :-x robią taki chleb w jednej z naszych piekarni poprosiłam o chleb dla ludzi z dietą bez glutenową i dostałam coś takiego w piekarni <lol>
Awatar użytkownika
Anka
Agilisowy Rezydent
Posty: 4430
Rejestracja: 28 mar 2010, 20:41

Post autor: Anka »

głupie pytanie: jest na nim info, ze glutenu niet?? bo ta mąka pszenna cos chyba nie teges???
Awatar użytkownika
tuska
Hodowca
Posty: 1738
Rejestracja: 15 lis 2010, 16:03

Post autor: tuska »

Anka pisze:głupie pytanie: jest na nim info, ze glutenu niet?? bo ta mąka pszenna cos chyba nie teges???
No właśnie więc przez to napisałam skład bo się dokładnie nie znam :-x (jeszcze) ale coś mi podejrzanego tam było
Awatar użytkownika
Anka
Agilisowy Rezydent
Posty: 4430
Rejestracja: 28 mar 2010, 20:41

Post autor: Anka »

szczerze mówiąc ja się nie znam, ale chyba własnie przez mąkę pszenną i nie tylko bezglutenowcy nie moga jeśc zwykłego chleba tak??
Awatar użytkownika
mimbla
Posty: 4863
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:17

Post autor: mimbla »

Jest taki sklepik http://gluten-free.pl - poczytaj sobie składy produktów w nich sprzedawanych. W mieszankach do wypiekow jest np. skrobia pszenna, ale bezglutenowa.
Pani w piekarni bym nie słuchała, jak wół napisane, że gluten pszenny jest. Szukałabym raczej w takich własnie specjalistycznych sklepach wśród produktow firm produkujących tylko taką żywność. Przecież linie produkcyjne też muszą być czyste od pszenicy i innych "złych" zbóż. Nie da sie wyczyścić maszyny tak, żeby nie zostalo nic po poprzednim procesie produkcyjnym. Zauważ, że na wielu produktach, ktore nie zawieraja orzechow, jest informacja, ze w tym samym zakladzie produkcyjnym orzechy są przetwarzane. To dość istotna informacja dla osób, które na orzechy reagują szokiem anafilaktycznym.

Nie wiem, czy to się nadaje do działu "użalania", działu "chwalenia", czy działu "humor z podwórka", ale z internetu dowiedziałam się, że od jutra przez 6 dni nie będę miała [ja i całe południa Gdańska] ciepłej wody. Nigdzie na osiedlu nie ma żadnej informacji, natknelam się na nią przypadkowo przegladajac trójmiejski portal. Jestem zła, bo gdybym wiedziała wcześniej, to chociaż jakiś suchy szampon bym w zoologicznym kupiła <lol>

Naprawdę, zero szacunku dla ludzi, bo czy to tak trudno bylo przewidzieć, skoro budowa tej drogi trwa od roku? Ciężko kartkę na bramie powiesić? Wrrrrrrr!
Awatar użytkownika
tuska
Hodowca
Posty: 1738
Rejestracja: 15 lis 2010, 16:03

Post autor: tuska »

Skoro ten temat dotyczy mojej osoby <mrgreen> postanowię troszkę go rozwinąć tym co znalazłam w internecie <rotfl>

Dieta bezglutenowa jest wskazana gdy chorujesz na taką chorobę jak choroba trzewna, celiakia czylu choroba glutenowa. Choroba ta jest wywołana przez białko zwane glityna znajdujące się w różnego typu zbożach. W tej chorobie nie możesz jeść produktów zawierających owies, jęczmień, żyto i pszenicę. Produkty bezglutenowe są oznaczone na opakowaniu takim znakiem jak przekreślony kłos.

Produkty z tych czterech zbóż zastępuje się przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych takie jak ryż, kukurydza, gryka, prosa oraz pokarmami na mączce ziemniaczanej. Dieta bezglutenowa jest bardzo ważna dla osób cierpiących na tą chorobę i należy ściśle pilnować się zasad jej.

Diete wzbogać bananami. Jeśli boli was brzuch to zjedz banana. Najlepiej jednego lub dwa banany w ciągu dnia. Regenerują one jelita i chorzy czują się lepiej.

Dieta bezglutenowa pozwala jeść:
- Mleko, sery żółte, twarogi, śmietana,
- wszystkie wędliny i mięsa
- Ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka
- owoce i warzywa
- wszystkie przyprawu i tłuszcze
- jajka
- Cukier, miód
- kawa, herbata, kakao
- pieczywo, ciastka muszą być przygotowane np na bazie mąki kukurydzianej, w żadnym przypadku na mące zawierającej gluten.


Celiakia, choroba trzewna, nietolerancja glutenu? Jedynym sposobem
leczenia tego schorzenia jest dieta, czyli wyelimnowanie glutenu z
diety. Na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę?
Zalecenia dietetyczne
W celiakii podstawę postępowania terapeutycznego stanowi stała, ściśle przestrzegana dieta bezglutenowa. Mimo, iż u większości pacjentów objawy nietolerancji glutenu zmniejszają się z wiekiem, jednak u wszystkich chorych z rozpoznaną celiakią, niezależnie od jej postaci, dieta powinna być stosowana przez całe życie. Jedynie takie postępowanie żywieniowe zapobiega zaburzeniom rozwoju somatycznego, intelektualnego i emocjonalnego oraz zmniejsza ryzyko powikłań ( nowotwory jelita cienkiego, choroby o podłożu autoimmunologicznym ).

Pod względem wartości odżywczej dieta powinna opierać się na zasadach żywieniowych obowiązujących w odniesieniu do dzieci zdrowych. Jadłospis chorego na celiakię powinien być odpowiednio urozmaicony i możliwie zbliżony do menu osób zdrowych, jedynie z zastąpieniem produktów zawierających gluten bezglutenowymi.

Z diety bezglutenowej należy bezwzględnie wyeliminować:
- mąki: pszenna, żytnia, razowa
- kasze: jęczmienna (mazurska, perłowa, pęczak), manna, kuskus
- płatki: jęczmienne, żytnie, pszenne, owsiane
- otręby pszenne i owsiane, zarodki pszenne
- pieczywo zwykłe i chrupkie z dodatkiem mąk glutenowych oraz makarony z zabronionych mąk
- musli
- opłatki komunijne i komunikanty
- pasztety, parówki, kaszanki, salcesony ( w procesach technologicznych często dodaje się do nich bułkę pszenną lub kaszę mannę)
- kiełbasy gorszego gatunku ( mogą zawierać dodatek mąki)
- kawa zbożowa i kakao owsiane
- produkty zawierające skrobię pszenną (źle oczyszczoną z glutenu) lub skrobię modyfikowaną (E1422) czy syrop skrobiowy
- sucharki, biszkopty, wafelki, paluszki i inne ciastka z mąk glutenowych
- batony, czekolady i czekoladki nadziewane lub z łomem waflowym, cukierki nadziewane, chipsy, chałwa
- lody z autamatu
- gumy do żucia każdego typu
- wyroby z dodatkiem słodu
- jogurty zawierające skrobię modyfikowaną nie znanego pochodzenia
- sosy pomidorowe (mogą zawierać mąkę), ale nie przeciery
- zwykły proszek do pieczenia oraz tradycyjne budynie
- panierowane półprodukty, koncentraty zup i sosów
- konserwy mięsne i rybne
W diecie bezglutenowej niewskazane są również ostre przyprawy (ocet, musztarda, papryka) i tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina, boczek, kwaśna śmietana). Z ostrożnością należy podchodzić do żelków i galaretek, gdyż w ich technologii może być używany gluten.
W jadłospisie powinny występować tylko takie produkty:
- kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, soczewicę, proso, tapiokę, sago, kasztany, amarantus
- kasze i mąki otrzymane z powyższych surowców
- makarony, pieczywo i wyroby cukiernicze przygotowane z surowców bezgluteno-wych
- skrobię pszenną dobrze oczyszczoną, maisenę (skrobia kukurydziana)
- kakao naturalne, herbaty czarne, zielone i owocowe
- mleko i jego przetwory ( ostrożnie z jogurtami ? mogą zawierać skrobię)
- mięsa i szlachetne wędliny, niektóre podroby (wątroba, płuca, nerki, ozory)
- wszystkie warzywa i owoce
- siemie lniane
- cukier i miód
- proszek do pieczenia bezglutenowy i budynie bezglutenowe
- drożdże, sodę oczyszczoną, węglan amonu, weglan sodu
- czystą żelatynę
- produkty przeznaczone dla chorych na celiakię, kontrolowane pod względem zawartości glutenu
W diecie chorego na celiakię należy dbać o dostarczenie mu odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, gdyż wchłanianie tych elementów pożywienia jest znacznie upośledzone. W jadłospisie powinno się uwzględnić surowe warzywa i owoce oraz soki.
Gdzie kupić produkty bezglutenowe?
Asortyment gotowych surowców i produktów bezglutenowych jest obecnie bardzo duży. Pozwala to na urozmaicenie jadłospisu chorego i zbliżenie go do menu zdrowych osób. Na rynku dostępne są: pieczywo, makarony, mąki, wyroby ciastkarskie i desery. Dokonując zakupów dla nietolerujących gluten, należy dokładnie czytać informacje na etykietkach produktów i unikać takich, których skład recepturowy nie jest jednoznacznie określony.
Niektóre produkty (np. sery żółte, jogurty, gorsze gatunkowo wędliny) mogą czasem zawierać dodatek glutenu. Przed podaniem ich choremu na celiakię należy sprawdzić je płynem Lugola. Płyn ten jest uniwersalnym wykrywaczem skrobi, niestety każdej, również pochodzącej z naturalnych produktów bezglutenowych. W polskich technologiach najczęściej stosuje się mąkę pszenną. Z tego powodu, produktów, w których przy użyciu płynu Lugola wykryje się obecność skrobi, nie należy podawać osobom z celiakią. Jod zawarty w tym płynie, mającym kolor rubinowo-czerwony, barwi skrobię na fioletowo, a białka na brązowo. Występowanie pojedynczych, drobnych, fioletowych ?kropek? w plasterku kiełbasy zakropionej płynem Lugola świadczyć może o zabarwieniu skrobi kminku czy pieprzu i nie dyskwalifikuje wędliny. Pojawienie się natomiast jednolitej fioletowej ?plamy? na całym plasterku lub w znacznej jego części świadczy o tym, że do produktu została dodana mąka. Receptę na płyn Lugola można uzyskać u każdego lekarza. Próbę w domu przeprowadzamy zakraplając małą ilość produktu 1-2 kroplami płynu. Barwę plamy porównujemy z plamą powstałą po zakropieniu płynem Lugola mąki pszennej.
Racjonalne żywienie dzieci z nietolerancją glutenu powinno spełniać kilka podstawowych warunków:
- należy zapewnić odpowiednią ilość posiłków ? dzieci do 7 r.ż. ? 5 posiłków, dzieci starsze minimum 4
- koniecznym jest zapewnienie dziecku drugiego, pełnowartościowego śniadania w szkole
- racje pokarmowe powinny odpowiadać normom, dla danego wieku i zawierać produkty ze wszystkich grup żywności
- w diecie chorego powinny znaleźć się potrawy takie jak w jadłospisie zdrowego (pierogi, kluski, ciasta i inne) tylko na bazie produktów bezglutenowych
- każdy posiłek powinien zawierać dodatek warzywny lub owocowy
- menu dziecka z chorobą trzewną powinno być urozmaicone, pobudzające apetyt, o atrakcyjnym smaku i wyglądzie
- i jadłospisie powinny mieć miejsce desery typu: kisiele, galaretki, budynie, wyroby cukiernicze (najlepiej na podwieczorek)
Jak żyć z celiakią?
Dzieci z celiakią często mają ograniczone spotkania towarzyskie z rówieśnikami oraz wyjazdy w czasie ferii i wakacji, aby uchronić je przed łamaniem diety. Dziecko, często chcąc przypodobać się kolegom, skłonne jest do ukrywania choroby i świadomego spożywania produktów zawierających gluten. Duże zadanie spoczywa w takich sytuacjach na rodzicach. Należy zadbać o to, aby dziecko miało jakiś ?słodki kęsek? bądź to jako gotowy produkt bezglutenowy, bądź przygotowany przez rodziców. Mogłoby wówczas chodzić na spotkania z rówieśnikami z własnymi słodkościami. Bezwzględnie należy uczulić otoczenie dziecka na przestrzeganie diety. Nie można dopuścić do zachowania typu: ?raz to nie zaszkodzi?.
Chcąc wysłać dziecko na wakacje lub wycieczkę szkolną warto skontaktować się z organizatorami i osobami odpowiedzialnymi za gotowanie w celu dokładnego omówienia diety dziecka. Dla ułatwienia można przygotować częściowo obiady w słoiczkach oraz zaopatrzyć dziecko w pieczywo (na miejscu można je zamrozić), makarony, słodycze bezglutenowe. Można również starać się o wczasy organizowane przez Koło Pomicy Dzieciom z Alergią przy Towarzystwie Pomocy Dzieciom.
Ważne jest również, aby samo dziecko rozumiało istotę swojej choroby i jej leczenie oraz miało pozytywne nastawienie do niej. Od najmłodszych lat należy tłumaczyć dziecku jak ważna jest dla niego ściśle stosowana dieta. Ogromną wagę przywiązuje się tu do współpracy dziecka i jego rodziny z lekarzem, dietetykiem i psychologiem.
Kilka wskazówek ułatwiających prowadzenie kuchni bezglutenowej:
- w celu uzyskania domowych wypieków korzystne jest mieszanie ze sobą kilku rodzajów mąk bezglutenowych
- aby uzyskać lepkość mąki kukurydzianej, jej część należy sparzyć mlekiem (jeśli dziecko nie jest na nie uczulone) lub wodą
- jeśli dziecko może do wyrobów domowych można dodać jajko
- aby wyroby bezglutenowe wolniej wysychały można wzbogacić je w: przetarty gotowany ziemniak, , miód, oliwę, mielone orzechy, melasę, syrop klonowy
- ciasta i chleby mniejszych rozmiarów udają się lepiej
- ciasto kruche jest łatwiejsze do dalszej obróbki jeśli włożymy je na ? godziny do lodówki
- produkty bezglutenowe (drobne ciastka, pokrojone pieczywo) dobrze przechowuje się przez kilka tygodni w plastikowym woreczku w zamrażalce
- ilość wody w przepisach podana jest w przybliżeniu. Ciasto na chleb powinno mieć gęstą konsystencję, w zamoczonych w zimnej wodzie rękach powinno rozlewać się powoli tworząc spłaszczającą się kulę
- przy przygotowaniu ciasta drożdżowego bardzo ważne jest napowietrzenie mąki przez przesianie jej przez sito
- gotując makaron sojowy należy uważać, aby ich nie rozgotować ? szybko rozpływają się one i znikają

Bezpieczne dla chorych na celiakię dodatki do żywności:
Agar, guma guar, ksantan, karagen, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, syrop klonowy, syrop glukozowy, syrop fruktozowy, glutaminian sodu, adipinian diskrobiowy

Dodatki do żywności, których nie podajemy chorym na celiakię:
Skrobia nie znanego pochodzenia, skrobia modyfikowana (E1422), słód = słód jęczmienny = ekstrat słodowy, syrop skrobiowy
ODPOWIEDZ