Zaprawy

Awatar użytkownika
Matyldonka
Posty: 1533
Rejestracja: 14 lut 2010, 14:40

Post autor: Matyldonka » 21 lip 2011, 15:36

mimbla pisze:Dziewczyny, macie może sprawdzony przepis na słodkie pikle z ogórków? Jadłam coś takiego w Stanach, ale tam nikt tego samopas nie robił, tylko kupował słoje w markecie <lol>
Dawno dawno temu, mama mojego kolegi robila takie pikle w sloikach. Drobno pociete w plasterki ogorki zalane przepyszna zalewa - taka lekko slodkawa. Dorwe tego znajomego i zapytam o przepis i w razie czego podam na forum.

Przyznam sie, ze kupuje tutaj takie od casu do czasu i zajadam sie nimi az po uszy :-)
Kiedy nabroisz - po prostu mrucz i wyglądaj słodko

obrazek obrazek

Awatar użytkownika
dagmara
Posty: 737
Rejestracja: 01 mar 2010, 11:49

Post autor: dagmara » 21 lip 2011, 16:28

Moze sprawdzcie to

Awatar użytkownika
mimbla
Posty: 4867
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:17
Skontaktuj się ze mną:

Post autor: mimbla » 21 lip 2011, 19:40

dagmara pisze:Moze sprawdzcie to
Właśnie chciałam coś testowanego na ludziach <lol> Ale jeśli Matyldonka nie zorganizuje mi sprawdzonego przepisu [ <pokłon> ] będę eksperymentować na sobie z amerykańskimi przepisami <diabeł>
tis but a scratch!

http://purrfidious.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Matyldonka
Posty: 1533
Rejestracja: 14 lut 2010, 14:40

Post autor: Matyldonka » 21 lip 2011, 22:15

Mimbla ,
juz napisalam do tego kumpla prosbe o przepis. Czekam na odpowiedz. Mam nadzieje, ze jeszcze w tym tygodniu bede mogla Ci podeslac przepis :-)
Jesli kolega zawiedzie, zawsze moge Ci przeslac kilka takich amerykanskich,
duzych, sloiczkow ;-))
Kiedy nabroisz - po prostu mrucz i wyglądaj słodko

obrazek obrazek

Awatar użytkownika
asiek
Agilisowy Rezydent
Posty: 2748
Rejestracja: 19 cze 2009, 20:38

Post autor: asiek » 12 sie 2011, 11:17

Ponieważ pomidory obrodziły podaję wam przepis na uwielbiany przez nas
SOS POMIDOROWY -świetny zamiast keczupu do wędlin i na chlebek.

1,5 kg pomidorów
0,5 kg cebuli
8szt. jabłek
1,5-2 łyżeczek ostrej papryki
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżka soli
4 listki laurowe
20 ziaren pieprzu
25-30dkg cukru
1/3 szklanki octu
Pomidory obrać ze skórki,pokroić i wrzucić do garnka(można ze skórką pokroić a po podgotowaniu przetrzeć przez sito)
dodać drobno pokrojoną cebule i jabłka utarte na dużych oczkach tarki
Dodać przyprawy oprócz cukru i octu(te na koniec)
wszystko gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (ok 1,5-2 godz.)
Na koniec dodać cukier i ocet i jeszcze chwilę gotować aż cukier się rozpuści.
Można wkładać gorące do wyparzonych słoików i nie gotować ale ja dla pewności pasteryzuję chwilę. SMACZNEGO

Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent
Posty: 6067
Rejestracja: 28 sty 2010, 10:00

Re: Zaprawy

Post autor: jasminka » 15 paź 2014, 13:34

Mi mąż przyniósł 2 wiadra gruszek i reklamówę jabłek od kolegi będą gruszki suszone i gruszki w syropie oraz jabłuszka na szarlotkę :-)
Iza

Awatar użytkownika
manita
Agilisowy Rezydent
Posty: 7591
Rejestracja: 26 lip 2010, 17:31
Skontaktuj się ze mną:

Re: Zaprawy

Post autor: manita » 15 paź 2014, 21:59

Polecam gruszki w occie, pycha!
Anita & Simon, Bazyl i Apsik

Awatar użytkownika
BabaJaga
Posty: 760
Rejestracja: 05 cze 2016, 11:52
Płeć: K
Skąd: Gdańsk

Re: Zaprawy

Post autor: BabaJaga » 02 paź 2017, 19:14

Chrupiące górki małosolne :ok:

Wprawdzie już po sezonie letnim, kiedy to zajadamy się ogóreczkami małosolnymi, ale ja robię je nawet i teraz, póki są dostępne składniki. Oto mój przepis:

1) Na dnie dużego, wcześniej wyparzonego słoja (o poj. 1,5 litra) umieścić: 1-2 rozkrojone ząbki czosnku, liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, kilka baldachów kopru, 2-3 liście od wiśni (dzięki garbnikom zapewniają ogórkom kruchość).

2) Wsypać wcześniej umyte jędrne ogórki GRUNTOWE (lubię takie pryszczate :) ). Ja nie układam ich tak misternie, jak na wystawę tylko po prostu luźno wsypuję. Ogórki mogą być nierównej wielkości, wtedy niejednakowo się zakiszają i w trakcie kiszenia można je sobie podbierać przez dłuższy czas. Ogórki powinny zapełnić ok. 3/4 wysokości słoja.

3) Wsypując do słoja ogórki umieszczać między nimi liście chrzanu, koper (baldachy z resztą łodyg) i liście wiśni. Zielska nie żałować!

4) Wierzch ogórków przykryć sztywno koprem tak, aby nie wynurzały się spod zalewy w trakcie kiszenia

5) Zawartość słoja zalać prawie po sam brzeg zalewą sporządzoną przez rozpuszczenie soli w letniej wodzie (wodę biorę prosto z kranu). Skład zalewy: 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody.

6) Zamknąć słój zakrętką (niezbyt szczelnie, aby sok i CO2 miały ujście!!!) i ustawić go na talerzyku, aby w trakcie fermentacji wydobywający się ze słoika nadmiar cieczy nie zalewał kuchni.

7) Czas kiszenia - ok. 3 dni lub dłużej, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne.
Smacznego! :-D

Prawie identycznie kiszę ogórki na dłuższe przechowywanie (np. na zimę), z tą różnicą, że solanka to roztwór 1,5 łyżki soli na litr wody. W tym przypadku kiszenie odbywa się w mniejszych słoikach (np. o poj. 0,8-1,0 litra) i trwa do chwili, aż sok w kiszonce stanie się klarowny (męty wyraźnie opadną na dno słoika). Po tym czasie zawartość słoików można zapasteryzować (15 min. w piekarniku o temp. 100 st. lub w garze z wrzącą wodą) albo wstawić bez pasteryzacji do zimnego pomieszczenia. Nawet niepasteryzowane kilka miesięcy przetrwają i w każdej chwili są dostępne do wszelakich sałatek jarzynowych, zupy, na zagrychę etc... :ok: :-D

Awatar użytkownika
BabaJaga
Posty: 760
Rejestracja: 05 cze 2016, 11:52
Płeć: K
Skąd: Gdańsk

Re: Zaprawy

Post autor: BabaJaga » 02 paź 2017, 19:24

Oczywiście miało być OGÓRKI a nie jakieś tam GÓRKI. Sorry za literówkę. :oops:

Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Posty: 12847
Rejestracja: 22 lis 2008, 23:59
Hodowla: Agilis Cattus*PL
Płeć: Kobieta
Skąd: Wrocław
Skontaktuj się ze mną:

Re: Zaprawy

Post autor: Dorszka » 02 paź 2017, 23:07

Miałam poprawić, ale takie cudne te górki że zostawię :serce:
Dorszka, Hodowla kotów brytyjskich Agilis Cattus*PL
Obrazek obrazek

Odpowiedz