Salatki z tuńczykiem

Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Posty: 7714
Rejestracja: 24 lut 2011, 16:16

Salatki z tuńczykiem

Post autor: AgnieszkaP » 14 sty 2014, 20:18

To i ja podam przepis na ekspresową sałatkę, w której nic nie trzeba kroić :ok:

- puszka tuńczyka
- torebka ugotowanego ryżu
- puszka/słoik sałatki meksykańskiej
- natka
- sos majonezowo-jogurtowy
- sól, pierprz

Wszystkie składniki mieszamy i wcinamy :-)
obrazekobrazek

Awatar użytkownika
manita
Agilisowy Rezydent
Posty: 7596
Rejestracja: 26 lip 2010, 17:31
Kontakt:

Re: Salatki

Post autor: manita » 14 sty 2014, 20:19

AgnieszkaP pisze:To i ja wpiszę ekspresową sałatkę, w której nic nie trzeba kroić :ok:

- puszka tuńczyka
- torebka ugotowanego ryżu
- puszka/słoik sałatki meksykańskiej
- natka
- sos majonezowo-jogurtowy
- sól, pierprz

Wszystkie składniki mieszamy i wcinamy :-)
też taką robię, tylko zamiast mieszanki mexico daję samą kukurydzę <lol>
Anita & Simon, Bazyl i Apsik

Awatar użytkownika
Anka
Agilisowy Rezydent
Posty: 3959
Rejestracja: 28 mar 2010, 20:41
Płeć: Kobieta
Skąd: Poznań
Kontakt:

Re: Salatki

Post autor: Anka » 14 sty 2014, 21:35

puszka ananasa
1
puszka kukurydzy
puszka zielonego groszku
puszka czerwonej fasoli
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
wszystko odsączyć i wrzucić do miski, ananasa pokroić na kawałki podobnej wielkości do fasoli, albo kupić już pokrojonego. Całośc posolić, albo i nie, dodać łyżeczkę majonezu, wymieszać i gotowe


2
puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
dojrzałe avocado
keczup i majonez

jajka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać odsączonego tuńczyka, keczup i majonez, wymieszać. Avocado przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć pestkę i w jej miejsce włożyć farsz.

Awatar użytkownika
BabaJaga
Posty: 1029
Rejestracja: 05 cze 2016, 11:52
Płeć: K
Skąd: Gdańsk

Re: Salatki z tuńczykiem

Post autor: BabaJaga » 10 lis 2016, 20:53

Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym)
3 duże ogórki kiszone (twarde, byle nie zbiornikowce!)
majonez
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
Ogórki pokroić w kosteczkę i pozostawić na sitku do odsączenia z nadmiaru cieczy.
Tuńczyka odsączyć i lekko rozdrobnić.
Kukurydzę odsączyć.
Jajka pokroić w kosteczkę.

Wszystkie w/wym. składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać majonez w ilości wg uznania, ale tak, aby po wymieszaniu wszystko stanowiło zwartą masę. Całość doprawić solą i pieprzem cytrynowym do smaku. Można podawać np. na liściu sałaty rzymskiej, ułożonej na grzance lub w wydrążonej bułce albo po prostu jeść z łychy. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania.
Smacznego! :-D

ODPOWIEDZ